Home / Winti / Tapu Winti / Amafu

Amafu

Opete (3)De Mafu manifesteer zich met veel bar’bari en is heel fel, en laat zijn asi de handen bewegen net als een Aasgier die met zijn vleugels wappert. De Mafu behoort tot de Tapkumanti’s en is een vuurgod.

Bij zijn aanwezigheid toont hij zijn kunsten als onder andere dansen in vuur.
Na een strenge selectie van zijn asi (mag geen vrouw zijn), waarvan die een status heeft bereikt, blijft hij 7 jaar bij deze. Daarna keert de Mafunga terug naar Anana op zich weer op te laden.

In de periode dat hij aanwezig is, verricht deze wonderen. De Mafu is intelligent en doorziet alles. Hij ontmaskert menig wisiman.
Wanneer de asi in trance raakt, komt de winti zwaar op de persoon zijn lichaam. Het kan zijn dat men dan zeker twee dagen nodig heeft om bij te komen.

Voor de sreka van de Mafu, zal de persoon naar het binnenland moeten gaan waar speciale Mafu mansma de persoon zijn sreka zullen geven. De sreka wordt o.a. met vuur en een kruidebad gedaan.

Bij de sreka van de mafu wordt er een vrouw op middelbare leeftijd gekozen die nog menstrueert. In overleg met haar wordt er een stopdoek (maandverband) van haar gebruikt om de mafu Sreka ritueel te doen. Na de sreka met de stopdoek ( maandverband ) menstrueert de vrouw in kwestie niet meer.

De drie futu patu op een stellatie of een udu boto (korjaal) worden onder andere gebruikt, voor een kruiden bad.

Deze kumanti is een oorlogsheld, die tijdens de gevechten tussen de vrijheids strijders en de slaven drijvers is de Mafu  met de vuurboot (faya boto)naar marowijne gegaan. Bij gevechten plaatste hij de stopdoek( maandverband ) om zijn schouders, daarom is hij de meest gevreesde van de kumanti’s.

Men zegt ook dat hij nooit vrede heeft gesloten met de slaven houders, ook is hij een goede genezer en bezit hij over heel veel kennis.

De Mafu manifisteert zich niet gemakkelijk. Wanneer de Mafu het bos in gaat wikkelt hij zich met doornen (want dat heeft hij nodig om op kracht te komen), verder gebruikt hij ook glas scherven en vuur.
Om de Mafu goed te zetellen, zal de asi zich strikt moeten houden aan zijn trefu’s.

Net zoals de Mafu wonderen verricht, zo kan hij vernietiging brengen wanneer mensen onzorgvuldig met hem omgaan. Wanneer de Mafu vertrekt moet de harmonie blijven waar de asi leeft. Als de Mafu dan ongevraagd terug moet keren, brand hij alles plat.

Men zeg ook dat de Mafu een wiwiri Obia is, maar dat zijn dan mensen die onvoldoende informatie van de Mafu hebben. Kumanti’s die een bepaalde status bereik hebben zijn zakelijk, en soms agressief. Ze verschijnen alleen als iemand erg ziek is of beheks (wisi) is, dan hoeft je hem niet op te roepen zulke obia’s komen zelf. Vroeger als er een Mafu wintipree was moest je een echte man zijn om die bij te kunnen wonen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *