Home / Winti / Busi Winti / Boes Ingi

Boes Ingi

 

animaatjes-indianen-205310Ampuku rosu

Boes Ingi

Voorwoord De Boes Ingi word ook wel Jongoe  Obia ge noemt omdat hij de schakel is tussen winti en obia de winti eindig bij hem en de obia begin bij .

Hoe komt men in aanraking met een boes ingi?

Omdat een boes ingi een boes gado is die diep in het bos (oerwoud) leeft komen mensen er niet makkelijk mee in aanraking. Het zijn de houthakkers, gouddelvers en mensen met een kostgrond die daar in tegen eerder met de boes ingi in aanraking komen.

De boes ingi is de bewaker van het bos, zijn ogen en oren zien alles wat er daar gebeurd en dat is te danken dat deze winti behoort tot het element van het bos. In het verleden is het de boes ingi geweest die de weggelopen slaven bijstand verleende en bescherming gaf door hun tocht door het bos. De mensen met een boes ingi kunnen eigenlijk niet verdwalen in het bos, het komt wel voor maar dan heeft de asi van de boes ingi zijn wetten overtreden.

De boes ingi gedraagt zich in tegenstelling tot de watra ingi heel anders. Wel is het opmerkelijk te zien dat sommige van hun gedragingen hetzelfde zijn. Het grote verschil zit hem in de elementen, de boes ingi behoort tot het element bos en ook zijn ze niet afkerig voor yorka’s (geesten). De boes ingi is een goede beschermer voor zijn asi (drager van de winti), hij beschermd onder meer tegen geesten, messteken en geweerkogels. Dat gezegd te hebben betekent niet dat je als asi vanzelfsprekend beschermd word. Om bescherming te krijgen zal je eerst de boes ingi moeten voorbereiden door middel van een wasie ritueel, sreka baden en foela’s en inwijdingen. De dans van de boes ingi is bijna gelijk aan die van de watra ingi maar de danspassen en de structuur van de boes ingi zien er wat agressiever uit. Je kunt aan de boes ingi niet altijd zien of hij vrolijk of blij is. De liederen van de boes ingi zijn minder melancholisch omdat de liederen altijd over hemzelf gaan, over zijn dapperheid en wat hij allemaal meemaakt op zijn pad en hoe hij de problemen en gevaren overwint. De boes ingi is heer en meester in het bos en de watra ingi is de heer en meester over het water.

Na alle rituelen gedaan te hebben in het bos word de boes ingi met gezang naar huis gebracht waar men een tafra voor de boes ingi heeft bereidt. Op de tafra zijn allerlei lekkernijen zoals arepa( casave brood), pepre watra, en dan wel speciaal anjumara(vis), morisi watra en andere dranken,wat hij alemaal bij wil hebben.

De boes ingi kan zich manifesteren in verschillende dieren, verdeeld over twee categorieën.

Lopende dieren: tamanuwa, kruyaku dia, pingo, pakira

Vogels: kriko, korokoro, powisie, kamikami

Dus als blijkt dat je geen pingo mag eten dan mag je ook geen varkensvlees eten. En bij de kruyaku dia mag je geen dieren eten met gespleten hoeven. De trefu’s kunnen soms wat meer zijn en soms wat minder maar dat maakt de boes ingi de asi zelf kenbaar door middel van dromen of anderzijds.

De sreka rituelen van de boes ingi zijn niet moeilijk maar zakelijk en worden uitgevoerd in het bos. Een houten bank, een ingi nefi (dolk), pijl en boog  een spiegel en  een saka behoren tot de wertuigen van de boes ingi. De boes ingi zal de geschenken zeker aanvaarden en daarop worden dan afspraken gemaakt met de boes ingi. Hij maakt ook op zijn beurt afspraken met de desbetreffende familie en laat zijn asi weten wat de trefu’s zijn.

De boes ingi kleed zich op een speciale manier. Hij heeft hierbij specifieke kleuren en ook werktuigen die in de kleding worden aangebracht. Al de wensen van de boes ingi wat betreft kleding en attributen worden kenbaar gemaakt na de sreka en wasi. Door middel van de kleuren in de kleding worden bepaalde specifieke eigenschappen van de winti uitgedrukt. Zijn kleding bestaat bijvoorbeeld uit blauw en wit.

Blauw is een perfecte kleur om assertiviteit uit te drukken maar ook stabiliteit, kracht, betrouwbaarheid, loyaliteit, eerlijkheid, expertise en wijsheid.

Met de kleur wit in zijn kleding laat de boes ingi zien dat hij staat voor zuiverheid, netheid en neutraliteit. De kleur wit werkt door deze eigenschappen ook door in ons fysieke en mentale gesteldheid. En hij moedigt ons aan dezelfde zuivere mentale gesteldheid aan te nemen om obstakels te overwinnen.

De boes ingi bedekt zijn hoofd met een blauwe sjerp die met beiden punten naar beneden wijst met daarop een band die op het voorhoofd gebracht word en tenslotte vastgebonden word met een spiegel.

Het gevaar van een boes ingi is dat hij je kan laten verdwalen in het bos als blijkt dat je je daar bevindt met kwade bedoelingen. Als je als jager de pingo met witte streep tegenkomt en deze wil afschieten dan zou je wel eens in de problemen kunnen komen. Ze kunnen je kwaad doen door je de weg te laten kwijtraken. Maar niet op alle genoemde dieren is er een boes ingi.

Ik zal je doormiddel van een waargebeurd verhaal kennis laten maken met een bijzondere man.

Zoals je weet zijn dorpsbewoners voor hun eerste levensbehoefte aangewezen op het bos en door te jagen word er voor eten gezorgd. Op een mooie middag nadat de mensen van hun werk op de kostgronden waren teruggekeerd naar het dorp vroeg André zijn vrouw naar zijn geweer. Hij was van plan om een Konkonie ( Aguti ) die hij op dat moment zag af te schieten om zo de vleesvoorraad voor de dag van morgen te kunnen waarborgen. André nam het geweer van zijn vrouw aan en ging op jacht. Tot zijn verbazing hoorde hij tandengeknars van een pingo, hierdoor verloor hij de Konkonie uit zijn vizier en richtte zich op het vinden va de pingo omdat dat meer vlees zou opbrengen voor het dorp. André besloot de pingo te volgen en had het gevoel dat hij erg dichtbij was vanwege het geluid dat duidelijker hoorbaar was. Toen hij besloot om nog dichterbij te komen in de buurt van de pingo was het geluid niet meer hoorbaar. Hij besloot daarop om maar weer terug te keren naar zijn dorp maar kon de weg niet meer terugvinden. Met alle bij gevallen besefte André dat hij was verdwaald maar bleef toch door lopen in de hoop de weg terug naar het dorp te vinden. Plotseling zag hij in de verte een vuurlicht en pluimen rook waarop hij in zichzelf riep ik heb de weg terug gevonden. Maar niets was minder waar want bij het benaderen van het dorp zag hij een indiaan die opeens voor hem stond, de indiaan had lang zwart haar en keek hem recht in de ogen. André was zo geschrokken en begroette de man angstig, de indiaan begroette hem terug en vroeg waar hij naar toe ging waarop André antwoordde dat hij verdwaald was. De indiaan vroeg hem of hij wat pingo’s had gezien, maar André vertelde dat hij geen pingo’s was tegengekomen. Tijdens het gesprek zag André plotseling een jongen uit het bos naar het dorp lopen, het dorp was van alle kanten open en zo kon hij zien dat er meer indianen waren. De indianen hadden allemaal zo lang haar dat het hun gezichten bedekte. Overal was het donker en stil en het enige geluid was dat van treiterend gelach. De indiaan pakte het geweer van André af en verwijderde de kogels en stopte deze in zijn tasje (katasu). Daarna bracht de indiaan hem wat eten wat bestond uit pepre watra met een stuk cassave brood. Hij barste in huilen uit waardoor hij niet kon eten en ook de hele avond niet kon slapen. De volgende morgen kreeg André zijn ontbijt en hierna werd hij door een jonge indiaan uit het dorp waar hij zich bevond terug naar huis begeleid. Eenmaal dichterbij het dorp van André was de jonge indiaan opeens verdwenen. Maar André is gelukkig wel weer thuisgekomen… Het is zo dat er Algemene en specifieke zijn. Hier enkele kruiden de lijst is nog niet volledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *