Home / Winti / Busi Winti / Ajaini Kumanti

Ajaini Kumanti

29 BlakatigriKumanti

 De kumanti winti is van oorsprong een winti van het element lucht, en is net als de Ampuku winti een Afrikaanse winti. De kumanti winti is een zeer moedige winti en een goede genezer. Degene die leeft volgens een bepaald patroon welke goed en bevorderlijk is voor zijn of haar kumanti winti, kan hier heel veel nut van ondervinden. Dit geldt trouwens voor iedere winti.

De kumanti winti heeft zeven broers.  Hij maakt ook gebruik van de kennis en kracht van de andere broers als dat nodig is, en dit maakt hem tot een machtige winti. Alle kumanti’s kunnen vliegen. Echter alleen de oudste broer, ‘Tata Opété Jaw’ maakt nog  gebruik van zijn vliegkunst en staat erom bekend. Dit doet hij omdat hij van alle andere winti het dichtst bij ANANA (God) staat. Sommige mensen menen dat Tata Opété Jaw de stand van zaken voor ANANA (God) waarneemt. Hij brengt als het ware verslag uit, en houdt de andere winti’s op aarde op de hoogte.

Een kumanti  winti is kundig, bekwaam en intelligent. Een kumanti staat ook voor uitzonderlijke kracht en moedigheid. Als hij aanwezig is zal hij bijna altijd zijn kundigheid openbaren. De kumanti winti komt voor in alle rangen waarin winti’s zijn verdeeld.

Er bestaan dus verschillende soorten kumanti winti:

  1. 1 Sofiabada ( vodu kumanti Tapkumanti )
  2. 2 Opete Jaw ( Tapkumanti Koningsgier )
  3. 3 Opete Kwasi ( Tapkumanti zwartegier  )
  4. 4 Amafu   ( Tapkumanti )
  5. 5 Djebri  Kumanti
  6. 6 Busingki Watra Kumanti
  7. 7 Ajaini  Busibubu. Tigrikumanti

De kromantie bezit de kunst om in vuur te dansen en loopt op gebroken glas zonder zich te verwonden. Bij tijd en wijlen eet hij die ook op als hij dat nodig vindt. Meestal doet hij dat als men hem uitdaagt. Dan toont hij zijn kunnen en laat hij de mensen versteld staan van zijn onkwetsbaarheid. Als een kromantie bezit van iemand neemt en de betreffende persoon alle rituele formaliteiten verricht die verricht  moeten worden, kan er zelfs met een geweer op hem/haar geschoten worden, zonder dat de afgevuurde kogel hem/haar raakt of verwondt!

De kromanti spreekt zijn eigen taal, de ‘Kromanti tóngó’ (tóngó = is taal of tong). Deze taal wordt ook wel door bepaalde Afrikaanse stammen gesproken. Vandaar men aanneemt dat de kromanti winti in Afrika zijn oorsprong vond. Dat is niet verbazingwekkend als men ervan uitgaat, dat op het Afrikaanse continent het menselijke leven heeft aangevangen.

Als een kumanti winti bezit van iemand neemt,  kan die persoon van het één op het andere moment vloeiend ‘ kumanti tóngó’ spreken. Alles wat de kumanti winti uit, onthoudt de persoon in kwestie en kan dit ook napraten. Wanneer de persoon niet meer in trance is, en men de ‘kumanti tóngó’ met hem of haar spreekt, antwoordt de persoon gewoon in de taal van de kumanti!  Dit is in zekere zin logisch, omdat men in feite met de kumanti winti van de persoon spreekt, en het de kumanti is die antwoordt. De persoon spreekt buiten zijn eigen wil, verstaat de taal. Op deze manier leert men op den duur de kumanti tóngó vanzelf spreken. Het is een heel mooie taal, statig om te rhveeven om hieraan deel te mogen hebben. Omstanders zien de persoon die deze taal spreekt, dan ook als een ingewijde persoon, een kenner. Het aanzien van de persoon neemt dan aanzienlijk toe onder de winti kenners.

andoja-wiwiri35-mapindapinda-2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

01-adjasi01-adjasi-merkiwiri

 

 

 

 

2 comments

  1. lied is een boeskromanti geen adyaini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *