Opete yaw

Koningsgier 1Tata Yaw Is een heel moedige Kumanti en is ook de grootste groep van de Kumanti soorten.

De Yaw is onder verdeeld in

  • Akuba Yaw zij is de moeder van de alle kumanti soorten(mama Akuba is de moeder van nengrekondre.
  • Djesri Yaw
  • Anangka Yaw
  • Bere Yaw ( Famiermang Yaw )
Tata Yaw is een lucht god en is met onze voorouders meegevlogen uit Afrika. Samen met de andere lucht goden die tap’ kumanti’s worden genoemd, verblijven ze in de luchtruim.
Andere kumanti’s die meegevlogen zijn met de slaven, zijn neergestreken in bossen en wateren.
De benaming kumanti (kumanti) is afkomstig van slaven die vanuit het fort Kormantijn (huidige Ghana) waren verscheept. Kormantijnen waren meest Akan-sprekers, een taalgroep in het huidige Ghana.De kumanti winti heeft zeven broers.  Hij maakt ook gebruik van de kennis en kracht van de andere broers als dat nodig is, en dit maakt hem tot een machtige winti. Alle kumanti’s kunnen vliegen. Echter alleen de oudste broer, ‘Tata Opété Jaw’ maakt nog  gebruik van zijn vliegkunst en staat erom bekend. Dit doet hij omdat hij van alle andere winti het dichtst bij Anana (God) staat. Sommige mensen menen dat Tata Opété Jaw de stand van zaken voor Anana ( GOD )  waar neemt.
Als hij zich manifesteer op een asi, kan hij schrik aanjagen op de omstanders. Hij kan allerlei kunsten uithalen met vuur. Hij wordt op klaarlichte dag opgeroepen waar de zon hoog aan de hemel staat 12:00 uur Met de o.a. de apinti dron en zang wordt de  winti opgeroepen. Als Tata Yaw aanwezig is groet hij iedereen die aanwezig is en als hij gaat dansen  danst hij met gespreide handen die hij af en toe richt naar de zon. Op één been en afwisselend gekruist. De winti richt zich voornamelijk naar de zon.
Tata Yaw heeft voornamelijk mannelijke asi’s, maar zetelt ook op vrouwen. Hij is trouw, boodschapper van de andere wereld, maar ook erg streng. Mensen met een dergelijke winti kunnen vaak goed leren

Futuman-nyan, kawmeti, agumeti teveel zout zijn o.a. de trefu’s van deze winti. Jenever of sangrafu watra wordt daarentegen gedronken door de kromanti winti. Sangrafu wiri is een belangrijke kruid voor de kromanti winti.Een asi ervaart een dergelijke winti als zwaar op de lichaam en daarom zullen altijd yepiman aanwezig moeten zijn wisselend gekruist. De winti richt zich altijd naar de zon toe.Als de kumanti winti weer ‘zakt dan heeft hij andere omstanders nodig om op te springen.Dergelijke yepiman’s zullen zich dus schrap moeten zetten.Hierna worden de ogen gesloten door de yepiman, anders blijven deze wijd open staan. Het kan zijn dat het oog van de asi is weggetrokken en alleen maar oogwit te zien is. Hier een paar  Kumanti Kruiden. De lijst is nog niet volledig, het is ter informatie zodat men weet dat bij verschillende kruidenbaden specifieke en algemene kruiden gebruikt worden om het gewenste resultaat van een bad te verkrijgern [versterken]. Zo kunnnen mensen die ingewijd zijn iets van meenemen of eventueel bijvoegen. Het is beter om iemand die ingewijd is te raadplegen voor het zamenstellen van zo’n speciefieke bad.

About Arthur Lord

Mijn naam is Arthur Lord, geboren op Berg en Dal

2 comments

  1. deze lucht goden zijn het winti,s of obia,s; en zijn de kruiden ongeveer het zelfde als alle obia,s met uitzondering van de specifieke obia,of wintie kruiden,graag uw wijsheid,en kennis hierover. bijvoorbaat dank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.