Home / Boskopu 1

Boskopu 1

Barie a ede fu obia efu winti

 

De uitingen van het manifesteren van een Winti of obia geschiet op verschillende manieren te weten; 1-Puru a blaka, betekend dat je de overleden persoon gaat scheiden met de bestaande Winti of Obia, om zo de Winti en of Obia vrij te maken van alle negatieve beslommeringen. 

2-Njoeg Winti of Obia; Dit is een Winti of Obia die zich voor het eerst manifesteert op een mens. Bij deze Winti of Obia moet je deze scheiden van alle negatieve, en kwaadwillige gedragingen, die hij bezit. Door het wassen, met specifieke kruiden, en Bilongo, om zo deze winti of obia op de juiste Balance te krijgen. 

Een Winti of Obia die al reeds bekend is hoef niet specifiek in het bos te worden Bewerkt. Bij een nieuwe Winti of Obia moet je deze wel naar het bos brengen om te bewerken (was prati naga ogrie). Aan de Winti Of Obia wordt gevraagd ,hoe, wat, waar, wanneer ,en wie zijn moeder en vader is en waar zijn kondre, is en natuurlijk hoe hij heet.

Bij thuis komst  zijn er al speciale kruiden baden gereed, om zo de Winti, of Obia, te baden, waardoor hij zich beter op zijn gemak zal voelen, Deze kruiden baden zorgen ervoor dat hij niet meer zo schuw en afstandelijk blijf. In de meeste gevallen is het een Winti, Of Obia die al lang in de familie was, maar eindelijk nu pas er voor voelt zich te manifesteren. 

Tijdens de kruidenbaden, gaan er dan gesprekken plaats vinden, en daar  zult  je dan merken dat de Winti, of Obia gaat aangeven wat zijn wensen zijn, deze kunnen verschillen, in diverse attributen,(Boi, Awidja, Sekiseki,Winti tete),opdrachten, of uitingen ,en eet gewoontes, Deze winti of obia zal aangeven wat voor dranken hij lekker vind, maar het is ook  jouw gevoel die zal spreken, en hem een drankje aanbieden, naar jouw smaak, zoals orgeade, janever,cognac,swiet sopie, enzovoort. Er wordt dan een kip opgeofferd, en met het bloed is symbool, om zo  de zonde weg te wassen, en dat hij ervoor zal zorgen dat de familie gevrijwaard wordt van alle negatieve uitingen.

Nadat het eten is gegeven ,waarbij de familie ook gegeten heeft, zal de Winti of Obia aangeven als hij een pre wil of niet. Maar dan zal op het zelfde moment moeten worden gesproken hoe we de organisatie van deze pre zullen organiseren, om zo te voorkomen dat we niet achteraf of tijdens de winti pre nog van alles moeten regelen, of doen. Want dan is alles al besproken, voor dit gebeuren. 

In deze periode zou  het advies zijn om nog door de obia man of vrouw te worden begeleid, in specifieke gevallen, zoals bij een  Obia die werk verricht, of wil verrichten, is deze  manier van handelen wenselijk, om zo te leren, om gaan met de attributen, hoe ze te reinigen, wassen, en  waar deze te plaatsen, Dit wordt ja dan allemaal geleerd op een zeer gedegen wijze. 

Als tweede aanwijzing, is het belangrijk te weten dat het inwijden, van de Obia of Winti niet het laatste is, maar dat een ieder in de familie  actief bezig moet zijn met deze wintie of  obia. Ook moet men  er niet vanuit gaan  dat de winti van de bere ,meer van een speciaal familielid houd, deze oordeel altijd oprecht, en houd van  iedereen evenveel, en beschermd de hele familie. Het belang voor het scheiden van de wintie, met de overledene persoon, ligt in het feit dat de winti niet, jouw nooit zal verlaten,(bijv.: man en vrouw kunnen scheiden, en mekaar niet meer opzoeken, maar de winti niet die verlaat je nooit!!!!!!)

Als zo iemand geleefd heeft tot na zijn dood zal deze moeten worden gescheiden met de Winti of Obia, voordat hij/zij wordt begraven, zeer belangrijk Want in deze specifieke geval, gaat het om een Obia man of vrouw. Zo voorkom je dat stagnatie, en belemmeringen.